De fleste har nok en ret klar idé om, hvad man skal gøre for at tage sig af sit helbred. Det har for det meste noget at gøre med motion, kost og søvn. Det er tre ting, der har stor betydning for kroppens helbred. Men ofte glemmer vi nogle af de materielle ting, der kan spille en rolle, når det kommer til det fysiske helbred.

Din seng

En af de ting der kan have stor positiv eller negativ effekt på helbredet – alt efter om man vælger rigtigt eller forkert – er den seng, man sover i nat efter nat.

Ud af 24 timer sover vi ca. i otte af dem, hvis man følger anbefalingerne. Det er mange timer henover mange år, man ligger og sover i en seng. Derfor er det vigtigt at vælge den helt rigtige madras, så man vågner op og er veludhvilet uden smerter og irritationer i kroppen. Udover sengen, er der også andre ting, der kan påvirke kroppens helbred, som man ikke altid tænker over. Læs med herunder.

Det er vigtigt at få en god nats søvn. Undersøgelser viser, at den mængde kvalitetssøvn man får har direkte indvirkning på mennesker helbred – Både på kort sigt og lang sigt. Så selvom det kan være overvældende at vælge seng og madras ud af de mange muligheder, så kan man gøre noget godt for sig selv og sin krop og give sig selv til at danne et overblik over forskellige løsninger ved at klikke her.

Det er nemlig især vigtigt, at man vælger den rigtige madras efter ens kropsvægt og sovevaner. Der er heldigvis eksperter, man kan spørge til råds for at finde frem til den rigtige madras. Som hovedregel skal madrassen være mere fast/hård, jo mere man vejer. Derudover kan man også vælge hvilken type madras, man foretrækker at ligge i.

Der findes madrasser med fjedre; det er boxmadrasser som kun har brug for et sæt ben og springmadrasser som skal ligge i en sengeramme eller på en underseng.

Så er der skummadrasser, der – som navnet antyder – består af skum. I alle madraskategorier kan man finde forskellige kvaliteter og typer af skum og fjedre – derfor er det også godt at have en ekspert ved sin side, der kan forklare om de forskellige typer materialer.

Dine sko

Man ligger ned i mange timer, mens man sover, men man kan også komme til at stå op i længere tid – især hvis man har et arbejde, der kræver, at man står eller går og bevæger sig rundt i mange timer. Derfor er det værd at overveje, hvilke sko man trækker på fødderne – Både når man går ud ad døren, men også når man bare trasker rundt derhjemme.

Skoene man bruger til daglig, kan nemlig ikke bare påvirke føddernes helbred. De kan påvirke hele kroppen, fra top til tå, og især ryggen. Hvis ikke man står og går ordentligt, eller ikke har sko der absorberer stødene tilstrækkeligt, så kan det hurtigt mærkes i ryggen. Så en investering i et ordentligt par støttende sko er en investering i din krop.

Din stol

Indtil videre er seng og sko blevet nævnt: altså to ting der påvirker kroppens helbred, når den er liggende eller stående. Den siddende krop, er den tredje vigtige stilling at overveje i forhold til helbredet. Stolene man sidder i, kan påvirke kropsholdningen positivt eller negativt, hvorfor de også spiller en central rolle i kroppens sundhed.

Især den stol man sidder længst i, som kontorstolen, skal gerne være behagelig at sidde i og give den rette støtte hen over alle de timer, man arbejder på kontoret. Hvis ikke man arbejder i en ordentlig kontorstol, kan det igen gå udover nakke og ryg.

I det hele taget er det vigtigt at hele arbejdsstationen er indrettet på en måde, som imødekommer den arbejdende. Skrivebordet skal eksempelvis gerne være justerbart, så man kan tilpasse højden alt efter, om man arbejder stående eller siddende.

Rygsmerter og -skader er efterhånden blevet en epidemi i Danmark, og det er ofte skader, der kan forebygges, hvis man implementerer nogle gode vaner i forhold til motion og bevægelse. De overnævnte ting har dog sandelig også en stor effekt på både ryg- og nakkesmerter.