Har du nogensinde søgt på krak.dk efter en adresse og valgt foto-varianten frem for kortet? I så fald vil du have bemærket små blå pletter, der mere eller mindre sporadisk dækker det danske land. Og nej. Danmark er ikke blevet en nation af swimmingpool-elskere. Det er en ganske anden dille, der især har ramt børnefamilierne. Nemlig trampolin-feberen!

Men det er med god grund, at trampolinen er blevet allemandseje i Danmark. Vi dykker ned i de bedste grunde til at anskaffe sig en trampolin. Hvis du ikke allerede har en trampolin, kan du finde masser af gode tilbud på trampoliner her.

1. Masser af motion!

Ja, det kommer næppe som den store overraskelse. Men hold da op, hvor bliver der forbrændt en del kalorier, når man indtager trampolinen og hopper løs. At det på én og samme tid både er sjovt og forbrænder kalorier, må siges at være en dobbelt bonus.

2. Lattermusklerne luftes

Hvornår har du sidst hoppet? At hoppe er forfriskende barnligt og tager formentligt de fleste direkte tilbage til barndommens sorgløse dage med hinkesten, dåsen er ude og diverse udfordringer i sjippetovets kunst.

Det særlige ved at hoppe er, at man kommer i godt humør. Når man lander på rumpen i et uelegant hop, når man får overbalance og lander på maven, eller når man er lige ved at hoppe ind i hinanden. Det er herligt – det er umuligt ikke at komme i godt humør og grine.

3. Skaber sammenhold

Leg er den direkte vej til relationer og sammenhold. Og de bliver ikke mindre af at gå igennem leg på en trampolin. Børnene lærer også en masse om spilleregler og sikkerhed. Men også om at sætte grænser. For der foregår en masse forhandlinger på kryds og tværs, når ungerne leger på trampolinen. ”Hvornår er det min tur”, ”Hvor mange må hoppe ad gangen” og så videre.

At lære alle disse spilleregler at kende er med til at styrke børnene og deres relationer med andre børn. De lærer samtidig disciplinen at vente. For man skal vente til, at det er ens tur, inden man kan lave et avanceret trick eller hop. Så der ikke står nogen i vejen, der kan komme til skade.

Pas godt på din trampolin

Når du først har fået en trampolin ind i din have, bør du passe godt på den, så den kan holde mange år frem i tiden. En trampolin er naturligvis lavet til at kunne være udenfor om sommeren, men der er alligevel nogle guidelines, du kan benytte for at forlænge dens liv.

Brug et beskyttelsesovertræk til at dække trampolinen af med. Det beskytter den mod løvfald, fugleklatter, regn og så videre. Du kan sagtens sætte overtrækket på, selvom du har monteret sikkerhedsnet udenom.

Du bør ikke hoppe på trampolinen med dine almindelig sko, da de slider på nettet. Hop i stedet i strømpefødder eller brug et par træningssko, som du kun anvender til trampolinen. På den måde sikrer du samtidig, at du ikke får mudder, jord eller andet snavs med op på trampolinen. Det er ikke særlig lækkert, hvis man få sekunder efter sidder med næsen deri. Desuden kan sand og grus fra sko være med til at slide på dugen, så der går hul.

I bør heller ikke hoppe flere granvoksne mennesker på trampolinen på én gang. Det er den ikke bygget til at kunne holde til. Og når I hopper, så husk at fjerne alt indhold fra lommerne, så I ikke pludselig risikerer, at en iPhone, et sæt nøgler eller noget tredje kommer på afveje.

Trampolinen bør altid placeres vandret. På den måde sikrer du, at fordelingen af hop bliver jævn og på midten af dugen. Hvis trampolinen eksempelvis hælder til den ene side, vil det naturligt forskyde hoppebanen, således at man hopper nærmere kanten. Og jo nærmere hoppene er på kanten, desto større belastning kommer der på fjedre og selve trampolinens ramme.

Det kan også være, at fjedrene skal udskiftes i trampolinens levetid. De bliver nemlig slappe, hvis trampolinen bliver flittigt brugt, eller hvis vægtbelastningen er stor.