DGI Verdensholdet er et af de mest anerkendte og eftertragtede gymnastikhold i Danmark. Det går også under navnet National Danish Performance Team – forkortet til NDPT -, og som navnet antyder, samler holdet de bedste af de bedste gymnaster, vi har i landet.
Gymnasterne rejser ud på en unik tur i hele verden, hvor de optræder og oplever forskellige kulturer og lande, hvor de både lærer om sig selv, andre mennesker og fremmede kulturer på en meget direkte måde.
I denne guide kan du læse om DGI Verdensholdet, praktiske informationer, hvordan det er være gymnast på holdet – og til sidst har du formentlig en ret god fornemmelse af, hvorfor så mange unge danske gymnaster drømmer om selv at komme med på holdet en dag.
Kort og godt om DGI Verdensholdet
DGI Verdensholdet er et hold bestående af 28 danske unge gymnaster, fordelt ligeligt mellem mænd og kvinder. Holdet træner og lever sammen i to år, mens de også rejser verden rundt for at optræde med alt det bedste fra dansk gymnastik. I de mange shows indgår både springgymnastik, rytmegymnastik, dans og alt derimellem.
Verdensholdet rejser rundt til mange forskellige lande på deres turne, og de kommer også rundt i Danmark, hvor de optræder og afholder workshops for interesserede. Gymnasterne på holdet får lov at udvikle sig selv og undersøge nye kulturer rundt om i verden, når de er afsted.
Det kræver stor teknisk kunnen samt den rette personlighed at blive udtaget til Verdensholdet. Da det samtidig kun er 28 personer, der bliver udtaget hvert 2. år, så anser mange gymnaster dette hold som et af de mest prestigefyldte i Danmark.
Som gymnast på Verdensholdet har man selv en delvis deltagerbetaling, og man bliver derfor ikke betragtet som professionel gymnast i ordets egentlige forstand. Til gengæld dækker pengene også alt fra rejser og oplevelser til kost og logi, og det er derfor ikke så dyrt igen, når man fordeler det ud.
DGI Verdensholdets historie
Verdensholdet, som vi kender det i dag, har set nogenlunde sådan ud siden opstarten i 1994. Holdet opstod i kølvandet af den fusion af to store gymnastikforbund, som skabte DGI i 1992. Herefter valgte man at oprette det ultimative repræsentationshold, som skulle vise hele verden, hvordan danske gymnastik foregik.
Selve konceptet er dog ældre end som så. Mens gymnastikken i Danmark har været en populær idræt i over 150 år, så opstod de første turnehold omkring 1930’erne. Nærmere bestemt valgte Erik Flensted-Jensen i 1939 at arrangere den første gymnastikrejse, og holdet på denne tur fik navnet Danish Gym Team.
Da DGI valgte at genoplive konceptet med Verdensholdet i 1994, havde holdet først det officielle navn National Danish Gymnastics Team – forkortet til NDGT. De første tre DGI Verdenshold gik under dette navn, hvorefter man ændrede navnet til National Danish Performance Team.
Siden 1994 har DGI Verdensholdet været på 11 rejser rundt om i hele verden, og det 12. og 13. hold kommer til at rejse ud i hhv. 2018-2019 og 2020-2021. Pr. 2019 har de mange forskellige gymnaster på de enkelte Verdenshold samlet set optrådt for over 2.000.000 mennesker fordelt ud på utallige shows i over 70 forskellige lande.
Det seneste DGI Verdenshold fra 2016-2017 havde følgende rute på deres turne rundt i verden:
- Tyskland
- Tanzania
- Zanzibar
- Australien
- Indonesien
- Kina
- Mexico
- USA
- Danmark
- Prag
- Luxembourg
- Belgien
- Berlin
- Sverige
Foruden turen rundt igennem de ovenstående lande deltog det pågældende hold også i DGI Landsstævnet, som blev afholdt i Aalborg i 2017.
Eftersom Landsstævnet kun bliver afholdt hvert 4. år, så var dette et af de mere heldige Verdenshold, da de både fik lov at rejse verden rundt og samtidig optræde på hjemmebane i Danmark til landets største gymnastikstævne.
Vision og mission
Verdensholdet har en vision og en mission, som de arbejder ud fra med hvert hold og holdets turne. Visionen er kort og godt at bevæge verden til mere sundhed, udfordring og fællesskab.
Visionen bygger desuden på tanken om et humanistisk og demokratisk menneskesyn, som søger at inkludere og udvikle individet i fællesskabet.
Verdensholdets ridser deres egen mission op på følgende måde:
- Vi oplever bevægelse
- Vi opliver verden
- Vi styrker sundheden
- Vi søger udfordringer
- Vi skaber fællesskaber
Disse dele af mission søger de at opnå ved at rejse rundt i Danmark og resten af verden og engagere befolkningerne til mere bevægelse og dermed mere livsglæde, forståelse i og af verden og indlæringsevne.
Verdensholdet ser en klar sammenhæng mellem disse egenskaber og fordele, og med fysisk aktivitet, workshops og shows er målet at opnå missionen med hvert hold.
Den sunde livsstil og kulturelle forståelse går igen hos både holdet selv og de mange mennesker, de rejser rundt og optræder for, underviser og lærer fra gennem deres rejser.
Hvordan er det at være en del af holdet?
Hvis du bliver en del af Verdensholdet, så skal du forvente hård træning og stor disciplin – til gengæld kan du glæde dig til at blive en del af et demokratisk og åbent fællesskab, hvor der også er plads til at udvikle og styrke dine individuelle kompetencer.
Først og fremmest får du mulighed for at finpudse og raffinere dine præstationer som gymnast og dermed blive en af Danmarks allerbedste af slagsen. Gymnastikken fylder i sagens natur en stor del af dét at gå på DGI Verdensholdet – men det er også så meget andet end kun den tekniske del af idrætten.
Turen rundt i verden byder på demokratiske workshops, hvor du og resten af holdet er med til at planlægge og afvikle workshops i bl.a. sundhed, gymnastik og kultur for både børn, unge og voksne i de lande, I kommer rundt i.
På den måde udvikler du dig selv som menneske via dit arbejde med at undervise andre gennem fysisk aktivitet og en sund livsstil.
Vidste du, at: Det koster omtrent 25.000.000 kr. at afvikle en verdensturne for DGI Verdensholdet. Nogle af landene på rejsen giver overskud i form af billetindtægter fra opvisningerne, mens mange af de fattige lande koster penge at være i for Verdensholdet.
Selve rejsen foregår med så lidt komfort, som det er praktisk muligt – Du skal derfor ikke forvente at bo på fine hoteller, da en del af selve oplevelsen går ud på at forsøge at leve så lokalt, som muligt.
Holdet kommer derfor ofte til at bo enten privat eller på mindre hostels og sovesale, og du har ikke mange ejendele med dig rundt i kufferten. Den minimalistiske livsstil er en del af oplevelsen og den personlige udvikling, og du vil lære, hvor lidt du reelt set har brug for undervejs for at trives, samt hvordan andre kulturer lever og fungerer.
De mange shows og workshops, som du og holdet kommer til at udføre på turen, vil foregå på vidt forskellige måder fra sted til sted.
Du vil komme ud for at optræde på storslåede arenaer, og du vil finde dig selv stående på en tør mark i høj solskin eller en mindre park i bidende kulde – det er en del af rejsen, og nogle gange er der bare ikke de samme høje standarder inden for idrætsfaciliteter i de områder, I kommer ud til på turen.
Shows og workshops
Verdensholdets arbejde består primært i at udføre shows og opvisninger rundt om i verden, samt at afvikle workshops for de mange børn og unge, de kommer rundt til på deres verdensturne.
I dette afsnit kigger vi lidt nærmere på hhv. shows og workshops, mens holdets tredje ben i arbejdet med gymnastikken, masterclasses, bliver dækket i det efterfølgende afsnit.
Selvom de fleste danskere, inklusive gymnaster, ikke er helt klar over det, så foregår en stor del af Verdensholdet arbejde med at undervise børn og unge i bevægelse, gymnastik, leg og dans – alt dette hører under den del af arbejdet, de selv beskriver som ’workshops’.
Under en verdensturne når et Verdenshold at planlægge og afvikle omtrent 200 workshops i hele verden. Disse mange workshops er fordelt ud blandt såvel danske lokaliteter såsom skoler og gymnastikforeninger som workshops under mere trænge kår i udlandet; herunder i flygtningelejre og slumkvarterer.
Verdensholdets workshops er en meget vigtig del af turneen, da det er denne del af arbejdet, hvor gymnasterne for alvor kan komme ind på livet af de mange børn og unge, som de søger at inspirere og give håb. Særligt blandt de mere udsatte områder i verden kan denne indsats have enorm indflydelse og gøre et ekstra stort indtryk på både gymnasterne på holdet og på de børn, som bliver undervist.
Verdensholdets masterclass
Verdensholdet tilbyder også såkaldte masterclasses, som er koncentreret undervisning til særligt instruktører, gymnastiklærere og evt. frivillige trænere i de danske gymnastikforeninger.
En masterclass er et kursus, der hjælper modtageren til at blive endnu bedre til at lære fra sig og undervise sine egne gymnaster, finde på ny træningsformer og ikke mindst at implementere den nye træning på en sjov og lærerig måde for sine gymnaster.
Som udgangspunkt er en masterclass et kursus, som står for sig selv og kun er tiltænkt instruktører og trænere – men som DGI Verdensholdet selv skriver på deres hjemmeside, så er der også mulighed for at koble en masterclass sammen med en workshop, hvis I ønsker at gøre et større arrangement ud af det.
Verdensholdet tilbyder masterclasses med både teori og praksis inden for følgende områder:
- Rytmisk gymnastik
- Dans
- Minitrampolin
- Tumbling
- Opvisningsgymnastik
- Elementer fra holdets nuværende show
Hvis du har ansvaret for træningen på et hold eller flere hold i din forening, så kan en masterclass være med til at sætte barren højere og give ny inspiration til, hvor og hvordan du skal tage dit hold videre op i niveau uanset genren.
Krav op optagelse til Verdensholdet
For at komme i betragtning som den næste gymnast på DGI Verdensholdet, så skal du leve op til en række krav. Nogle af kravene er uformelle, mens andre er formelle og ufravigelige.
Du skal leve op til følgende formelle krav, for at komme i betragtning til udtagelse til Verdensholdet:
- Du skal være fyldt 18 år inden udgangen af august i det år, det pågældende Verdenshold starter op
- Du skal være komplet skadefri og derudover være i en god fysisk form
- Du skal deltage i minimum ét ud af to formøder, som bliver afholdt to forskellige steder i landet – det er typisk i København og i en af de større byer i Jylland
- Du må ikke tidligere have været deltagende gymnast på DGI Verdensholdet
- Du skal være aktivt medlem af en gymnastikforening, som hører under DGI
- Du skal kunne lægge en egenbetaling på ca. 35.000 kr.
Sidstnævnte vedrørende egenbetalingen tjener to formål; først og fremmest er pengene med til direkte at dække nogle af dine udgifter i forbindelse med at gå på holdet – dernæst er den økonomiske del et signal om, at du er seriøs omkring din ansøgning og brænder for at komme i betragtning til at blive udtaget til holdet.
Hvis du ikke på det pågældende tidspunkt er medlem af en forening under DGI, så skal du til gengæld kunne dokumentere, at du er aktiv i DGI på anden vis. Denne aktivitet kan foregå på forskellige måder; det kan være som gymnast på et landsdelshold, elev på en gymnastikhøjskole under DGI, underviser eller udvalgsmedlem i en DGI-forening.
Foruden de formelle krav skal du også regne med følgende forventninger til dig som ansøger:
- Du skal være teknisk dygtig til gymnastik – som kvinde er springene ikke topprioritet, mens du som mand skal forvente at kunne udføre både rytme- og springgymnastik på højt niveau
- Du skal være i god fysisk form og være ikke-ryger under hele turneen
- Ved udtagelsen vil der bliver kigget på både din tilknytning, historik og dit engagement i DGI-foreningssammenhænge som en del af den samlede vurdering
- Din personlighed og din tekniske kunnen går hånd i hånd, når du ansøger om at blive gymnast på Verdensholdet – mere om dette i næste afsnit omhandlende udtagelse
Hvis du er så heldig at blive inviteret med på holdet, så skal du forvente at skulle underskrive en formel kontrakt ligesom i ethvert andet job. I forbindelse med kontrakten forventes det, at du lever op til forventningerne til dig som både gymnast, inspirator og formidler af dansk gymnastik og undervisning til børn i hele verden.
Derudover vil du i kontrakten som regel blive gjort opmærksom på følgende krav og forventninger:
- DGI Verdensholdet skal have indblik i dit tidligere skadesforløb og sygdomsforløb. Der vil være tale om et detaljeret indblik, og det vil komme med i betragtningen af dig som deltager på holdet. Vær dog opmærksom på, at du ikke partout vil blive diskvalificeret som konsekvens af tidligere skader, men du vil til gengæld blive diskvalificeret, hvis du holder det hemmeligt eller forsøger at lyve om det
- De forskellige landsdelsforeninger under DGI kan kommentere på dig som både gymnast, instruktør og frivillig i dine egne tidligere foreninger eller andre DGI-sammenhænge – betragt det som en fremtidig arbejdsgiver, der ønsker en udtalelse fra en af dine tidligere arbejdsgivere
- Du skal stå personligt til rådighed over for Verdensholdet, i det tilfælde, at de ønsker at bruge dig til promovering, PR eller sponsorevents i forbindelse med holdet og dets turne
Du kan læse meget mere om kravene – de formelle såvel som de uformelle – på DGI Verdensholdets egen hjemmeside, og ellers vil du blive præsenteret for krav og forventninger i dybere detaljer, hvis du rent faktisk når så langt i udtagelsesprocessen, at de bliver aktuelle.
Udtagelse
Hvis du lever op til de formelle og mere eller mindre uformelle krav som beskrevet i afsnittet ovenfor, så kan du gå videre og tage til udtagelse til DGI Verdensholdet.
Udtagelsen er en slags optagelsesprøve, om man vil, hvor trænerteamet kigger nærmere på dig som såvel gymnast som menneske.
Det er kun de allerbedste af de bedste gymnaster i Danmark, der kan gøre sig forhåbninger om at komme på holdet, og derfor skal dine tekniske evner og din fysiske form være i top. Selve udtagelsen foregår over en weekend, hvor du skal igennem forskellige fysiske og tekniske udfordringer.
Holdet vil skulle bruge både spring- og rytmegymnaster, og hvis du har ekstra særlige evner inden for andre undergrene af gymnastikken eller dansen, så er dette også en fordel; det kan f.eks. være rytmisk dans, parkour, akrobatik, redskabsgymnastik, ballet eller lignende.
Hvis du er blandt de gymnaster, så slipper gennem nåleøjet til udtagelsen, så skal du efterfølgende til en vurderingssamtale med trænerholdet. Dette foregår typisk i den efterfølgende weekend efter udtagelsen.
Til samtalen vil I tale mere om dig som person, og I vil komme ind på bl.a.:
- Din personlighed
- Dine formidlingsevner
- Dine menneskelige kvaliteter og styrker
- Dine sociale kompetencer
- Dine kulturelle kompetencer og forståelse for andre kulturer
- Dine evner til at håndtere stressede situationer og psykiske udfordringer
Derudover vil trænerne kigge nærmere på og spørge mere ind til hhv. dit tidligere og nuværende engagement i folkeligt foreningsarbejde, dine erfaringer som gymnastikinstruktør samt mængden og kvaliteten af din involvering i DGI’s landsdelshold og DGI generelt set.
Der bliver typisk åbnet op for ansøgninger i efteråret i det år, der ligger før det to års-forløb, som det pågældende Verdenshold, du påtænker at ansøge til, starter op.
Med andre ord: Hvis du ønsker at ansøge om at komme til udtagelse til Verdensholdet 2020-2021, så skal du forvente at kunne sende en kvalificeret ansøgning ca. i efteråret 2019.
OBS: Der er desværre ikke nogen model eller rettesnor for, hvordan din ansøgning skal tage sig ud, hvad den skal indeholde, eller hvad du kan forvente mere præcis at skulle tale om, hvis du er så god og heldig at gå videre fra udtagelse til de personlige samtaler. Det bedste råd er, at du opsøger en tidligere eller nuværende Verdensholdsgymnast, så du kan spørge mere ind til processen.
Vil du vide mere?
Hvis du ønsker at læse mere om Verdensholdet generelt eller dykke ned i nogle af deres artikler og videoer om workshops, shows osv., så finder du en masse god information på deres hjemmeside.
På hjemmesiden kan du også løbende følge med i vigtige opdateringer med praktisk information til dig, som evt. ønsker at ansøge om at blive en del af Verdensholdet selv på et tidspunkt.