Overvejer du at hoppe ud i bølgen blå som svømmer i det danske farvand? Her vil mange nok sige, at det er en for kold fornøjelse og droppe ideen. Men med en våddragt udviklet til det danske klima, kan du holde varmen, mens du får dig en kølig dukkert. Vi ser nærmere på forskellige våddragter og guider dig til at vælge den rigtige.
Havsvømning hitter i foråret 2020
Med de særlige omstændigheder der har ramt landet og resten af verden, er alle svømmehaller lukket. Det er frustrerende for de vante svømmere, der vanligt får deres træning her flere gange om ugen. Men hvad gør man så? Tørsvømning på græs bliver vist aldrig helt det samme som rigtig svømning.
Derfor er flere og flere danskere begyndt at ty til de skønne danske farvande. Vores forår begynder at snige sig op på højere temperaturer, men havvandet er stadig meget koldt.
For at gøre svømmeturen mere behagelig, og undgå de store kuldechok, er våddragten en god løsning på at svømme næsten som man plejer, i det fri. Hvem ved, måske bliver du også bidt af det?
Find den rigtige våddragt
En våddragt er ikke blot en våddragt. Det er vigtigt du finder en svømmedragt, der passer til dig. For størst mulig bevægelighed og god performance i vandet, skal du faktisk have en våddragt, der er som skræddersyet til dig. Selvfølgelig er det dyrere at få specialsyet sin våddragt, og mindre kan også sagtens gøre det.
Er du kvinde, er det først og fremmest vigtigt at du finder en våddragt lavet til kvinder. Grundet hofter og overkrop, vil det nemlig give en langt bedre pasform. Det vil kunne mærkes, når du først er på bølgen.
Forskellige typer af våddragter
Våddragter er udviklet til forskellige formål. Du kan få våddragter særligt udviklet til dykning, kaldet dykkerdragter, og du kan få almene våddragter, som kan anvendes til kajak, surfing og svømning. Det er ganske normalt at have flere typer våddragter liggende, hvis man dyrker flere former for sport. Er det blot en fritidsbeskæftigelse, vil en våddragt der kan bruges til alt være tilstrækkelig.
Det afgørende for din våddragts funktion, er tykkelsen på den. Var vi under eksotiske himmelstrøg, ville en våddragt på blot 3 mm være rigeligt. Men her i Danmark vil en våddragt på 6 mm være optimal. Med våddragten vil du få et ekstra lag ‘hud’ på kroppen, som gør det lettere at holde varmen.
Hører du ikke til de kuldskære, kan en svømmedragt være rigeligt til lige at vænne sig til det kolde vand i en lidt varmere dragt end en almindelig badedragt. Disse fås i forskellige typer, hvor en særligt populær model dækker ned til knæene, således at du holder bedre på varmen og samtidig vil kunne mærke, at dragten hjælper på din performance.
Tilvænning til det iskolde sus
Selvom våddragten tager en stor del af kulde chokket, når du hopper i vandet, vil det stadig føles som en stor omvæltning fra hvad du er vant til i svømmehallen. Dog er det kolde gys utroligt sundt for dig. Det sætter gang i blodtilstrømningen, er godt for immunforsvaret og forbrændingen, og så vil du som en bonus også mærke et stort adrenalinsus i kroppen.
Netop pga. adrenalinen og endorfinerne du får af at hoppe i det kolde vand, er det ikke underligt, at mange danskere at blevet bidt af dillen.
Bliv bidt af havsvømning
Hører du til de ekstra kuldskære, er der gode nyheder. Det bliver kun bedre, når du først er kommet i gang. Kroppen vil nemlig vænne sig til det kolde vand og du vil blive bedre til at holde varmen, for hver gang du hopper i bølgen.
Seneste kommentarer