Gymnastik er én af verdens ældste sportsgrene, og det er fortsat i dag en aktivitet, som engagerer børn, unge og ældre. Der findes forskellige underdiscipliner såsom springgymnastik, rytmisk gymnastik, motionsgymnastik og mange flere.

Uanset hvilken underdisciplin du er til, vil der være fokus på at træne kroppen i dens frie positur. En tilgang, som også findes hos yoga.

Herunder kan du læse mere om fordele og træningsmuligheder ved gymnastik, og du kan blive klogere på, hvordan motionsformen kan bidrage med bedre kropsligt og psykisk velvære.

Hvilken betydning kan gymnastik få for kroppen?

Den store fordel ved både gymnastik og yoga er, at alle kan være med. Der findes udgaver, som henvender sig til dig, der vil opnå større smidighed og bedre balance, og så findes der udgaver for dig, som ønsker at tabe vægt. Skadesrisikoen er lav, eftersom der ikke trænes i maskiner, hvor gentagne bevægelser kan være med til at overbelaste kroppens led.

Både yoga og gymnastik har det til fælles, at træningsformerne er bygget op omkring bevægelsessekvenser og øvelser. Der er forskellige niveauer, som henvender sig til både nybegyndere, øvede og erfarne udøvere. Det kræver ikke forudgående erfaringer med sport eller træning at komme godt i gang med gymnastik.

Der er garanti for at få sved på panden, når du dyrker en træningsform, hvor det er din krop, der er i centrum, og hvor redskaber er supplerende udstyr. Dette stiller krav til din stabilitet, udholdenhed og balanceevne.

Træningsformen kan bidrage på flere måder til at opnå et større mentalt og fysisk velvære:

  • Du forbrænder kalorier og styrker din udholdenhed
  • Du opnår større smidighed i kroppens led
  • Du frigiver endorfiner i hjernen under fysisk aktivitet (som forbedrer dit humør)
  • Der er lav risiko for skader
  • Der findes gymnastikformer for alle og enhver (børn, familie, ældre og andre målgrupper)
  • Du kan undgå skader i fremtiden ved at styrke kroppen.

Foruden de mentale og fysiske fordele, kan du også nyde godt af det sociale udbytte, som gymnastik vil bidrage med. Træningsformen dyrkes i de fleste tilfælde i centre, hvor du deltager på et hold. Det er med til at skabe sammenhold, glæde og fællesskab.

Skal jeg vælge gymnastik eller yoga?

Yoga og gymnastik har mange lighedstræk. Det er træningsformer, som henvender sig til alle, der ønsker at opnå større velvære både psykisk og fysisk, og det er aktiviteter, som alle kan deltage i. Du bestemmer selv, hvilket niveau og hvilken udgave du ønsker at starte på og senere udvikle dig med. Begge motionsformer giver stor frihed til selv at bestemme udbyttet med træning, som kan være alt fra genoptræning, stressreduktion, større muskelkraft, forbedret kredsløb eller et helt femte formål.

Ønsker du at få glæde af nogle af de mange fordele ved motionsformerne, og er du usikker på, hvilken én der vil være den rette for dig, kan du bruge disse overvejelser til at finde frem til det rette valg:

  • Hvad er mit formål med træningen?
  • Vil jeg træne alene eller på hold?
  • Hvor meget tid ønsker jeg at afsætte hver uge?
  • Hvad er mine ambitioner?

Dit formål er altid med til at afgøre, hvilken motionsform der kunne være relevant for dig. I denne forbindelse skal du forholde dig til, om det primært er de psykiske fordele eller det fysiske udbytte, der er mest relevant. Mens gymnastik tilbyder en masse fordele i forhold til forbedret fysik, bidrager yoga i høj grad med større mentalt velvære, kropslig ro og reduceret stressniveau.

Som følge af træningsformernes skånsomme bevægelser kan du kombinere dem og få glæde af begge typer af fordele.

Kombineret hjemme- og holdtræning

Som udgangspunkt dyrkes gymnastik i centre, hvor du deltager på et hold 1-2 gange om ugen. I løbet af disse træningstimer bliver du undervist af en instruktør i en bestemt sekvens, som du kan træne videre på derhjemme. Gymnastik åbner op for kombineret hold- og enetræning. Du kan tage dine børn med til familiegymnastik og få unik kvalitetstid sammen.

Yoga kan dyrkes på hold eller alene. Der findes yogahold i fitnesscentre, hvor du guides igennem en yogaform med tilrettelagte øvelser, som matcher et bestemt niveau. Foretrækker du at dyrke yoga alene, kan du komme godt i gang med bøger eller DVD’er, hvor du får indblik i øvelser, og hvordan de udføres.

Der er fordele ved både hold- og hjemmetræning. På et hold kan du blive motiveret af de andre, som du dyrker motion med, og I kan samme grine og udvikle fællesskab. Dette element har stor betydning for din mentale sundhed, da samvær og relationer er med til at hæmme tristhed og depressive sindstilstande. Med hjemmetræning kan du arbejde med ro og fordybelse, og du kan bruge din træningsform som dit redskab til at slappe af i hektiske hverdage og travle weekender.

Som tommelfingerregel får du det største udbytte og den største glæde med din træning, når den passer til dig både i stil og tidsmæssigt omfang.

Hvor meget tid skal jeg bruge på min træning hver uge?

Det er helt op til dig, dit formål og dine ambitioner, hvor meget tid du ønsker at afsætte til gymnastik eller yoga hver uge. Det er fleksible træningsformer, som du nemt kan integrere i din hverdag. Når du har lært koreografien med en bevægelsessekvens, kan du arbejde videre med den derhjemme, og få maksimal værdi med din træningsform.

Uanset om du er til gymnastik eller yoga, er en træningsmåtte et uundværligt redskab. Den skåner din krop og dine led, når du laver øvelser både stående, liggende og siddende. Der findes træningsmåtter i et hav af designs og udgaver.

Er du nybegynder med gymnastik, vil det i starten gælde om at få dine træningspas tilpasset din kalender. Det anbefales at dyrke motion 3-4 gange om ugen. Des mere øvet du bliver, og des mere erfaren du bliver med din træning, des mere naturligt vil det også blive for dig at være aktiv hver dag. Mange motionister oplever, at deres træning (om det er en bestemt gymnastisk bevægelsessekvens eller 5-7 yogaøvelser) bliver en måde at slappe af på og med tiden bliver en kilde til at koble af i løbet af hverdagene.